Blogspot

Hoe reageren bij uitvallende hond ?

Deze morgen tijdens de wandeling met mijn honden kwam ik iemand tegen met een hond die blaffend uitviel naar mijn hond. De begeleider bleef echter heel erg rustig en zei kalm ' neen we gaan nu niet spelen ! ' En dat is heel uitzonderlijk dat mensen zo reageren , meestal staan ze te roepen tegen de hond dat hij er mee moet stoppen of gaan ze hevig trekken aan de leiband. Maar hoe moeten we nu juist reageren ? Toen ik deze hond passeerde , merkte ik ook bij mijn honden een verhoogde opwinding . Honden nemen namelijk heel snel de emotie over . Dus als wij als begeleider heel zenuwachtig gaan doen en staan te roepen naar de hond , gaat deze ook onze emotie overnemen . Honden kijken heel dikwijls ( soms heel vluchtig ) naar hun baasje om te zien hoe die reageert . Blijft die rustig , dan gaan ze denken ' er is precies niets aan de hand ' en kunnen ze ook rustig blijven. Onze eerste stap in het begeleiden van zo'n probleem , is rustig blijven . Ook al heb je zelf angst , blijf dan rustig en voel je de emotie opkomen , focus u dan niet op de hond maar op uzelf en voel hoe de emotie voelt . Aanvaard dat de hond in dit stadium nog trekt en hevig doet en geloof erin dat het beter zal worden als wij het goede voorbeeld geven. In het begin is dat niet eenvoudig maar uiteindelijk zal het u lukken om rustiger te blijven. Heb je een hond die heel enthousiast is naar andere honden , of je heb je een jonge pup die wat blaft naar andere honden , houd dan iets meer afstand maar blijf rustig , hierdoor zal de hond uiteindelijk ook rustig kunnen worden . Is het probleem al langer aan de gang , dan is dit al de eerste maatregel en met wat begeleiding kan je dit gedrag al heel wat veranderen . Hulp nodig ? www.dgent.be

Moeten we onze hond leren zitten en blijven zitten in alle situaties ?

 
 
 Iedereen leert zijn hond om te zitten . Maar in een aantal praktijksituaties zien we dat de hond niet wil blijven zitten . We gaan er dan van uit dat onze hond ongehoorzaam is omdat ' hij niet WIL blijven zitten . Als uw hond teveel opspringt , kan je hem leren om te gaan zitten maar als je een hond leert om te blijven zitten als er bezoek komt , dan kan je de hond teveel onder druk zetten waardoor het probleem alleen maar erger wordt . Op dat moment kan de hond niet blijven zijn omdat er andere dingen meespelen , zoals angst , opwinding . De hond is in die situatie niet in staat , ook al zou hij het zelf willen , om te blijven zitten . Een hond kan een mens niet begroeten in een zittende positie . Stel je maar eens voor dat er bezoek komt en jij wil het bezoek begroeten , dan ga je recht staan om een hand of kus te geven . Probeer maar eens te blijven zitten en de mensen te begroeten . Dat voelt heel onnatuurlijk aan .
 
Beheren

 

Blaffen tijdens het alleen zijn .

Mijn hond blaft als hij alleen moet blijven .  Een veel voorkomend probleem .  Overal waar ik kom , hoor wel ergens een hond in de verte zitten blaffen .  Waarom doet die hond dat ?  Wat kan ik er aan doen ?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de hond dit niet ‘zomaar’ doet .  Het blaffen is een communicatie waarmee hij aangeeft dat hij de situatie waarin hij zich bevind , niet aan kan !   Hij  doet dit om te kunnen overleven  in deze situatie .  je kunt het vergelijken met dieren in een dierentuin die constant over en weer liggen lopen .  Dat is een stress-gedrag waardoor het dier probeert te overleven in een situatie die hij eigenlijk niet aan kan.

Het is aan ons dan , om de hond die aangeeft  deze situatie niet aan te kunnen , te begrijpen en te helpen zijn probleem onder controle te krijgen .  Eén van de moeilijkste problemen trouwens !

Allereerst moeten we ervoor zorgen dat de hond niet telkens opnieuw deze situatie moet beleven .  Voor veel mensen een onmogelijke taak :  je gaat bv met 2 werken en komt s’avonds pas thuis  en je hebt de mogelijkheid niet om de hond bij iemand anders , overdag , onder te brengen .  Dan is het bijna onoplosbaar !

Je moet eerst de hond leren alleen te blijven en pas daarna , als hij geleerd heeft om alleen te blijven , dan kan je hem stilaan laten wennen aan het steeds iets langer alleen te blijven.

Een aantal tips die al kunnen helpen :

1.    Laat de hond achter in een ruimte waar hij zich heel goed voelt .

Dus meestal niet in een hok achteraan in de tuin , of een garage of een ander kamer waar hij normaal niet verblijft als jij thuis bent.

2.    Je kan de hond leren om in een bepaalde ruimte zich goed te voelen .  Als je ziet dat de hond gedurende de dag , zich regelmatig in de ruimte terugtrekt om er te gaan rusten , dan weet je zeker dat hij dit beschouwd als zijn plaatsje.  Doet hij dat niet,  dan moet je hieraan werken tot het beter gaat .

3.    Honden kunnen ook blaffen uit verveling .  Indien de mogelijkheid bestaat , om s’middags naar huis te komen ,hem uit te laten en aan zijn behoefte te voorzien , kan dit ook bijdragen tot een verbetering van het gedrag.

Zorg ervoor dat je s’morgens ook tijd maakt om uw hond in zijn behoefte te voorzien ( spelen , wandelen , sociaal contact met u ) .  De meeste honden zijn in staat om 3 tot 4 uur alleen te  blijven.  Meer kan ook maar niet alle honden kunnen dit .

4.    Leer uw hond tot rust komen .  Dat is hét belangrijkste .  Stimuleer uw hond ( als je thuis aanwezig bent ) om rustig gedrag aan te bieden , op die manier kan hij ook tot rust komen wanneer je van huis weg bent

5.    Leer uw hond , dat hij u kan vertrouwen. Als je een goed band hebt met uw hond , kan hij u vertrouwen dat je terug komt .

Een 100% positieve begeleiding is hiervoor noodzakelijk .

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hond wil plots niet meer in het water 

 

Mijn hond Fjordy gaat heel graag in het water en wilde vorig jaar , terwijl het heel goed weer was , niet in het water ! Ik heb haar dan een klein voorzichtig duwtje gegeven om haar toch in het water te krijgen maar dat had een heel onverwachts gevolg ! Het duwtje dat ik haar gaf was heel voorzichtig en eerder begeleidend maar zo zag mijn hond dat niet . Zij wilde de volgende dagen absoluut niet meer in de buurt van een vijver komen en ik kon op dat moment ook niet meer in haar buurt komen . Ik zag dat zij mij niet meer vertrouwde en vreesde dat ik haar opnieuw er in zou duwen.
Dat zette mij direct aan het denken ..... Wat voor Fjordy het probleem was , was dat ik haar heb geforceerd om iets te doen wat zij niet wilde en daardoor blokkeerde ze . Ik heb er lang over nagedacht hoe ik dit kon oplossen . Al mijn trainingstechnieken die ik kende , wist ik dat ze in dit geval niet zouden werken . 
Een half jaar later springt ze terug vrolijk in het water zonder enig probleem . Eigenlijk vrij simpel .... door gewoon niets te doen ! 
Als Fjordy niet wilde gaan zwemmen , dan ' moest ' ze ook niet gaan zwemmen . Geleidelijk aan kon ik terug in haar buurt komen en vertrouwde ze mij terug . Dat was al een hele opluchting . Gewoon het feit dat ze besefte dat ze niet meer geforceerd zou worden en dat alles uit haar eigen wil gebeurde , zorgde ervoor dat de spanning wegviel en dat ze besefte dat alles haar eigen keuze was . Uiteraard heb ik toch wel wat trukjes gebruikt . Mijn ander hond Charka is ook een fervente zwemmer en als ik dan met haar speelde in het water , zag ik dat Fjordy heel jaloers werd en uiteindelijk sprong ze mee in het water .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Honden leren zwemmen 

Kan uw hond ook echt zwemmen ? Sommige rassen zijn echte zwemmers en duiken zo het water in ! Maar de meeste blijven mooi aan de kant en stoeien gewoon in het water met de pootjes op de grond . Op zich niets mis mee . Ik heb mijn honden leren zwemmen en nu duiken ze het water in en gaan echt een toertje zwemmen om te verkoelen. Toen ze nog pup waren zijn we een aantal keer naar zee gegaan . Ann ging dan enkele meters verder in het water staan en lokte de hond en ik hield mijn arm onder de buik van de hond en toen ze het speeltje te pakken had liet ik haar los en zwom ze zelf terug naar de. kant. Normaal gezien kan ieder hond zwemmen maar als hij panikeert , dan kan hij zelfs verdrinken . Vroeger werden honden wel eens gewoon in het water gegooid maar ik doe het liever anders . Helpen, begeleiden en steunen ( niet alleen met zwemmen maar met de hele opvoeding ) en dan kom je een heel pak verder !

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Mensen en honden hebben heel wat gemeen met elkaar.

Mensen en honden behoren tot de familie van de zoogdieren. We zijn sociaal en zijn in staat om op een zeer hoog niveau te communiceren. We hebben dezelfde aangeboren emoties en gevoelens. Er zijn ook heel wat overeenkomsten in datgene wat ons in het leven motiveert. De hond net als de mens gaat op zoek naar goede gevoelens en wil negatieve gevoelens het liefst vermijden. Daardoor leren we ook op dezelfde manier. We leren hoe we aan onze motivaties kunnen voldoen door ons aan specifieke leefsituaties aan te passen. Doordat mensen en honden al die dingen in min of meerdere mate met mekaar gemeen hebben, kunnen ze zich makkelijk op elkaars emoties en gevoelens afstemmen. Op die manier kan de natuur van mens en hond in verbinding worden gebracht. Daardoor kunnen mensen en honden op een volkomen natuurlijke wijze met mekaar omgaan en kunnen er heel hechte relaties ontstaan tussen hondenliefhebbers en hun honden. Er zijn natuurlijk ook verschillen tussen mensen en honden op te merken. Daarom is het belangrijk om, tijdens het omgaan met honden, niet te proberen zoals een hond te zijn, maar vooral mens te blijven. Mensen zijn het meest in staat om te redeneren en abstract te denken. Heel bijzonder is dat mensen ook via de gesproken taal communiceren. Hondenliefhebbers kunnen zich daardoor ook verstandelijk afstemmen op de emoties, gevoelens en noden van hun hond. We kunnen de gesproken taal aanwenden om nog duidelijker met honden te communiceren. Honden stemmen zich op hun beurt op hun mens af, niet enkel door te kijken, te horen, te ruiken en te voelen, maar ook door letterlijk te luisteren naar wat hun mensen zeggen. Mensen die zeggen dat hun hond alles wat ze zeggen begrijpt, kunnen er vanuit gaan dat ze voortdurend met hun hond op een natuurlijke wijze in connectie zijn.

 

Uit de blogspot van Geert de Bolster ( november 2016 )